Autor:
04.01.2016, 07:36 / Aktualizace: 11.02.2016, 14:49
Premiér a zástupci čtyř odborových svazů podepsali historicky první kolektivní dohodu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka podepsal v úterý 22. prosince 2015 se zástupci čtyř odborových svazů kolektivní dohodu vyššího stupně pro státní zaměstnance.

Dohoda je uzavřena mezi vládou ČR s Odborovým svazem státních orgánů a organizací, Českomoravským odborovým svazem civilních zaměstnanců armády, Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR a Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství - podepsanou dohodu viz níže jako soubor ke stažení.

Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR dohodu podepsala místopředsedkyně Ivana Břeňková. Ve zdravotnictví se dohoda týká státních zaměstnanců ochrany veřejného zdraví, tedy hygienické služby.

Na podpis dohlížel náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Záznam České televize z následující tiskové konference viz na:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/215411058271222
od 18.10 minuty do 29.00 minuty.

Dohoda byla vyjednána historicky poprvé a měla by zlepšit podmínky pro práci státních zaměstnanců.

Kolektivní dohoda vyššího stupně mezi vládou ČR a odborovými svazy upravuje práva a povinnosti obou stran. Týká se více než 69 tisíc státních zaměstnanců, mezi nimiž jsou pracovníci finančních úřadů, České správy sociálního zabezpečení, úřadů práce či dalších ústředních orgánů státní správy.

Dokument sjednocuje některé benefity pro státní zaměstnance včetně pěti volných dnů, takzvaných sickdays, odměn za dovršené služební výročí či provozních podmínek při výkonu služby. Dále například zaručuje možnost smluvní strany každoročně jednat o možné valorizaci platových tarifů státních zaměstnanců na rok následující.

Dohodu s Odborovým svazem státních zaměstnanců a organizací, Českomoravským odborovým svazem civilních zaměstnanců armády, Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR a Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství schválila vláda v pondělí 21. prosince 2015.

Dohoda je účinná od 1. ledna 2016 a platí do 31. prosince 2016.

Tisková zpráva i foto Úřad vlády ČR

Přidat RSS kanál

ZAJIŠŤOVACÍ FOND

Bulletin

Bulletin OS zdravotnictví a sociální péče ČR je určený funkcionářům i členům odborových organizací. V roce 2016 vyjde 6 čísel.

Platy a mzdy se u nás

Archiv anket > Celkem hlasovalo: 12 lidí